Streekgenoot/ambassadeur van de maand

Deze maand in onze rubriek: Streekgenoot van de Maand:

Social Foods

Het is het ideaalplaatje voor Bart Schrier (37) en zijn vriendin Nicole Koehorst (28): mensen die straks in de ochtend hun nog te openen bistro aan de Kerkweg in Oud-Zevenaar binnenlopen, er een krantje bij pakken, gezellig een praatje met elkaar maken en de dag beginnen met een fijne kop koffie met on the side een Sosti, de sociale tosti.

Werkwinkel De Liemers

Sociaal. Het woord komt overal terug binnen de muren van het onlangs gestarte Social Foods. Naast de Sosti zijn er Saartje, het sociale taartje en Soekie, het sociale koekie. Allemaal gemaakt door de mensen van Werkwinkel De Liemers, die met name jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek biedt. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit de regio.

Het hele idee is dat we het hier samen met de omgeving willen doen

Bart Schrier

Neem de sociale tosti. Het brood komt van bakker Paul Berntsen uit Didam en bestaat voor een kwart uit oud brood. Het vlees komt van boerderij Dykhoeve uit Herwen. De kaas van de Kaastobbe uit Duiven. ,,Als ik het bij een groothandel zou halen, was ik een stuk goedkoper uit”, zegt Schrier. ,,Maar dan klopt het verhaal niet meer. Dan is die beleving weg. Het hele idee is dat we het hier samen met de omgeving willen doen.”

Dubbelrol

Saartje het sociale taartje.

Saartje het sociale taartje.

Schrier vervult in dit alles een dubbele rol. Hij is niet alleen eigenaar van Social Foods, hij is ook medeoprichter van Werkwinkel De Liemers. In die rol zet hij onder meer projecten op waarbij jongeren binnen regionale bedrijven aan het werk kunnen. ,,Ik heb altijd al de ambitie gehad om zelf ook die commerciële partij te zijn”, vertelt hij. ,,Die kans kregen we nu.”

Midden in de coronacrisis starten met Social Foods, dat was een flinke gok. Er zijn mensen die de twee voor gek verklaarden. Het sociale aspect gaf de doorslag om het tóch te doen. Dagelijks zijn er hier nu vanuit Werkwinkel De Liemers twaalf tot twintig mensen actief, grotendeels jongeren. ,,Voor deze mensen is continuïteit belangrijk”, zegt Schrier. ,,Juist in deze tijd willen we ze een plek kunnen bieden.”

Spannende periode

De start is bepaald geen gemakkelijke. Sosti, Saartje en Soekie gaan normaal gesproken naar horecabedrijven. Die zijn nu gesloten. Daarom maken de jongeren hier momenteel Sinterklaaspakketjes, die door de brievenbus passen. Ook zijn er al plannen voor kerst en voor een oliebollenactie. ,,Natuurlijk is het een spannende periode”, zegt Schrier. ,,Maar door creatief en flexibel te zijn, komen we hier zeker doorheen.”

De bistro van Social Foods is voorlopig toekomstmuziek. Zeker is dat deze volgens een all day breakfast-principe gaat werken, een gewaagde stap. Buiten de deur ontbijten is in de regio immers nog niet bepaald deel van de cultuur. De twee zijn echter bepaald niet bang om vernieuwend te zijn. Duurzaamheid en eerlijk eten zijn thema’s die hier in alles doorklinken.

Frisse blik

Koehorst, die voor de liefde vanuit Oud Beijerland – bij Rotterdam – naar de Liemers kwam, noemt het een stukje ‘traditioneel met een frisse blik’. ,,Wel met respect voor de historie”, benadrukt haar vriend, die opgroeide in Zevenaar. ,,Alleen dit pand al. Het heeft drie jaar leeggestaan, de mensen hier vinden het mooi dat er op deze plek weer wat gebeurt.”

Bart Schrier en Nicole Koehorst.

Lees meer…

Naar alle streekgenoten –>

Naar alle ambassadeurs –>