De Liemers

 

Begrenzing van de Liemers in kaart gebracht

De Liemers is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, ze ligt ten zuidoosten van Arnhem. De streek wordt begrensd door de Duitse grens in het zuidoosten, de Nederrijn in het zuidwesten, de IJssel in het noordwesten en de Oude IJssel in het noordoosten. Er wonen ongeveer 147.000 mensen in de Liemers (2015).

Het centrale deel van de Liemers wordt gevormd door een riviervlakte uit de laatste IJstijd, een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en wat kleine boscomplexen. De Liemers bestaat grotendeels uit rivierkleigebied. Direct ten zuidoosten rijst het stuwwalcomplex van Montferland zich op, een glaciale stuwwal die ontstaan is in de IJstijd. Door de aanwezigheid van de rivierklei die Nederland bereikte via de Rijn zijn er langs de Rijn en IJssel talrijke steenfabrieken en pannenbakkerijen ontstaan. Eveneens bevinden zich hier enkele scheepswerven.

Anders dan sommige schoolboeken vermelden, komt de Rijn Nederland binnen niet bij Lobith / Tolkamer, maar in zijn volledigheid bij het zuidelijker gelegen Millingen aan de Rijn. Bij Spijk komt de Rijn slechts voor de helft Nederland binnen. Tolkamer heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier tol werd geheven. Schepen die doorvaart wilden moesten eerst tol betalen.

LiemersTrots maakt zich hard voor de bevordering van streekproducten uit deze prachtige streek met veel (melk) veeboerderijen die elk hun eigen mooie en (h)eerlijke producten maken. Kijk op onze site onder streekgenoten en vind de aangesloten bedrijven en boerderijwinkels, de vele terrassen en restaurants en de overnachtingsmogelijkheden in dit nog volop te ontdekken gebied De Liemers!