2 juni Smaakfestival in Didam

Geplaatst op: 16 mei 2019 Geen afbeelding.

Maak kennis met streekproducten op het Smaakfestival van Liemers Trots
Tegenover de Harmonie in Didam zal tijdens Didam Op Stelten een speciaal festivalterrein worden ingericht.
Dit Smaakfestival is op 2 juni van 12.00 tot 17.00 uur
Liemers Trots, de vereniging ter bevordering van streekproducten in de Liemers, zal daar weer een heus Smaakfestival organiseren. Leden van de vereniging, de streekgenoten, zullen hun beste beentje voorzetten om de festivalgangers te laten genieten van het lekkers dat de Liemers biedt. Voor een mooi prijsje kun je midden op het festivalterrein samen met andere gasten eten en drinken, terwijl de kinderen zich vermaken in de zweefmolen. Daarnaast kun je het verhaal achter het (h)eerlijke product horen van de streekgenoten zelf.
Consumenten worden zich steeds meer bewust van wat ze willen eten. We willen allemaal dat ons voedsel op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Ook het behoud van een mooi leefbaar landschap speelt daarin een grote rol. Groente en fruit dat je zo vers bij de teler koopt smaakt veel beter dan groente en fruit uit de supermarkt. Dat geldt natuurlijk ook voor vlees, melk, kaas en zelfs voor wijn. Steeds meer horeca-gelegenheden uit de regio verwerken streekproducten in hun gerechten. Restaurants halen voor hun gerechten het vlees en de groenten en fruit rechtstreeks uit de Liemers van producenten die ze kennen en die garant staan voor hun product.
Dat is een goede ontwikkeling, vindt het bestuur van Liemers Trots. "Liemers Trots kiest voor korte ketens. De akkerbouwer teelt graan en brengt dat naar de molenaar even verderop. De molenaar maalt en levert het meel vervolgens aan de bakker in zijn dorp. En die maakt er dan een heerlijk Liemers broodje van. En dat broodje kun je bij hem kopen. En dat geldt natuurlijk voor zoveel andere producten," vertelt Michiel Beltman, voorzitter van de vereniging.
Liemers Trots werkt actief aan de promotie van streekproducten in de Liemers. Ook borgen zij de kwaliteit van het product. Ondernemers kunnen lid worden van de vereniging, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. "Een streekproduct is een product met een gegarandeerde herkomst van grondstoffen uit de Liemers of is daar een be- of verwerking van. Hier zijn strikte eisen aan gesteld en het keurmerk ‘Liemers Trots streekproduct’ mag alleen gevoerd worden op producten die erkend zijn door de vereniging," aldus Roelof Ruizendaal, bestuurslid van het eerste uur. "Zo zijn er certificaten uitgedeeld aan de streekgenoten. De leden van Liemers Trots en veel van hun producten zijn te herkennen aan een speciale sticker." Om de streekproducten in de regio te promoten zijn er plannen om op termijn een verkoopwagen aan te schaffen, die door de streek rijdt en die op de weekmarkt in Zevenaar te vinden zal zijn. Daarnaast zal er een nieuwe website gebouwd worden, met nog meer informatie over de Liemerse producten en bedrijven en een webshop waar je vlees, kaas, groenten, fruit en andere zaken rechtstreeks bij de producent kunt bestellen.
Volgens Jeroen Peters, bestuurslid van Liemers Trots en mede-organisator van het Smaakfestival is het festival voor de bezoekers van Didam op Stelten dè gelegenheid om iets te proeven van de streekproducten en tegelijkertijd kennis te maken met de producent er van. "Het product moet een gezicht krijgen," vindt Peters. "Het Smaakfestival is daar de ultieme manier voor. Er is een ruim opgezette, gezellige, overdekte terras waar je kunt genieten van een streekbier, een wijntje of echt fruitsap.

Speciaal voor het Smaakfestival heeft het bestuur van Liemers Trots een leuke puzzel en een kleurplaat gemaakt. Herken de logo's van de producenten en verwerkers van de Liemerse streekproducten en win een 'streekmand'. De winnaar zal tijdens het Smaakfestival, op 2 juni s middags om 16.00 uur bekend worden gemaakt. Klik  hier om de  Puzzel Smaakfestival   te downloaden.

Kleur de kleurplaat en lever hem in op het Smaakfestival. Om 16.00 uur zal de winnaar bekend gemaakt worden

Je kunt Liemers Trots ook volgen op Facebook en Instagram

Terug naar overzicht